Plávanie je nielen zábavnou aktivitou, ale aj neoceniteľnou zručnosťou, ktorá poskytuje radosť z pohybu vo vode a prispieva k celkovému zlepšeniu fyzickej kondície. Pre deti a začiatočníkov je dôležité mať správnu výbavu a dodržiavať bezpečnostné opatrenia, aby plávanie pre deti bolo nielen potešením, ale aj bezpečným zážitkom.

 

V tomto článku sa pozrieme na základnú výbavu pre malých plavcov a začiatočníkov, aby sme im pomohli začať ich plaveckú cestu s istotou a bez obáv. Od vhodného oblečenia na plávanie až po pomôcky na plávanie, aby mohli budúci plavci bezpečne a zábavne objavovať vodu.

 

Plavky:

  • Pre deti, začiatočníkov ale aj pokročilých plavcov je ideálne mať pohodlné a dobre padnúce plavky. Nikto predsa nechce byť pri športe obmedzovaný. V prípade najmenších detí sa môžeš pozrieť aj na sortiment neoprénových plaviek, ktoré zadržia malé nehody a neznečistia tak vodu v bazéne.

 

Plavecké okuliare:

  • Okuliare na plávanie chránia oči pred chlórom v bazéne. Pre deti je dobré vybrať okuliare s väčšími sklami a s nastaviteľnými pásikmi, ktoré sa ľahko prispôsobia ich hlave a nebudú ich obmedzovať. Deti takéto okuliare ocenia aj keď sa iba zoznamujú s vodou pretože špliechajúca voda môže ich očiam vadiť, aj keď sa do nej ešte neponoria.

 

Plavecká čiapka:

  • Pre dlhé vlasy a celkovú hygienu je vhodné používať plaveckú čiapku. Pre deti sú vhodné textilné alternatívy, ktoré pri nasadzovaní na hlavu neťahajú vlasy. Zároveň vyber takú, aby sa tvojmu dieťaťu štýlom páčila. Urob aj z výbavy na plávanie príjemný zážitok.

 

Šlapky:

  • Priestory okolo bazéna alebo v šatni sú často mokré, aj keď zamestnanci plavárne dbajú na pravidelné odstraňovanie vody z podláh. Mokré povrchy sú klzké a dá sa na nich jednoducho pošmyknúť. Šlapky ako obuv vhodná k bazénu je preto nevyhnutnosť pre každého. Okrem eliminovania rizika pošmyknutia tiež eliminujú kontakt s baktériami, ktoré sa radi tvoria vo vlhkom a teplom prostredí.

 

Plutvy a plavecká doska:

  • Plutvy a doska patria medzi najpoužívanejšie pomôcky pri výučbe plávania. Plutvy slúžia najmä na rozvoj nôh, ich posilnenie a zlepšenie techniky kopov. Plavecká doska zase naopak slúži na odľahčenie práce rúk, keď sa sústredíme na nácvik kopania nôh. Doska sa dá využívať aj pri rehabilitačných cvičeniach vo vode.

 

Bezpečnostné pomôcky:

  • Pre malé deti, ktoré ešte nevedia dobre plávať, sú dôležité bezpečnostné pomôcky ako rukávniky, plavecké kolesá, nadľahčovací pás alebo vesty. Tieto pomôcky by mali byť schválené na použitie v danej vodnej hĺbke.

 

Plavecká taška alebo vrecúško:

  • Pre prenášanie všetkých plaveckých potrieb môže byť užitočné mať plaveckú tašku alebo vrecúško. Skladuj všetko pohodlne na jednom mieste a udržuje veci suché. Deti si často niekde, niečo zabudnú, preto je pre ne lepšie mať všetko na jednom mieste.

 

Hygienické Potreby:

  • Zahrň do výbavy šampón na spláchnutie chlóru z vlasov,sprchový gél a uterák. Je dôležité dbať na hygienu pred ale aj po plávaní. O najčastejších chybách pri plávaní sa môžete dozvedieť viac v tomto článku.

 

Voda a občerstvenie:

  • Uisti sa, že máš dostatok vody na hydratáciu, najmä ak tráviš dlhší čas v bazéne. Deti väčšinou nemajú pojem o tom, či dostatočne pili alebo jedli. Preto je dobré im dopredu nachystať vodu a malý snack, ktorý im pribalíš do tašky na tréning.

 

Začiatky vedia byť pre každého poriadne zložité, či už ide o deti alebo dospelých začiatočníkov. Je veľmi dôležité, aby si vybral prostredie, ktoré budú vnímať začínajúci plavci ako príjemné a bezpečné. Súčasná úroveň poskytovaných služieb v krytých plávarniach je veľmi dobrá. Veľmi rozsiahle služby ponúka napríklad bazén v OC Central alebo v OC Bory mall, ktorí ponúkajú rôzne úrovne členstva pre deti a dospelých. Skrátka, naučia milovať vodu každého.