Každý rodič rozmýšľa o vhodných krúžkoch a športových aktivitách pre svoje dieťa. Akákoľvek športová aktivita vo vývoji dieťaťa je prínosná. Plávanie je najzdravší šport a prináša so sebou pozitíva nielen pre fyzický aparát.

Najzdravší šport

Deti potrebujú aspoň 60 minút aeróbneho cvičenia denne. Plávanie je pre deti zábava. Veď si spomeň, ako nikdy nevieš dostať svoje dieťa preč z vody, či už je to pri mori, v krytej plavárni alebo na kúpalisku.

Detské plávanie je teda jednoduchý spôsob, ako udržať tvoju ratolesť aktívnu a zdravú počas celého roka. Väčšina ľudí vie, že plávanie je skvelé kardio. Poskytuje celý rad zdravotných výhod, ako je zlepšenie sily, vytrvalosti, flexibility, rovnováhy. Určite uvítaš, že sa nočné buntošenie tvojho dieťaťa skončí, pretože jeho spánok sa zlepší a tebe rozhodne tiež!

Prihlásiť na hodiny plávania môžeš dieťa už od 4 rokov. Vtedy by už malo byť schopné porozumieť a reagovať na pokyny trénera, s malou dopomocou sa samostatne prezliecť pred a po tréningu si spoznať svoje veci.

Rovnomerné zaťaženie

Pri vývoji dieťaťa je nebezpečné jednostranné zaťaženie, ktoré môže viesť k dysbalancii. Plávanie patrí z fyziologického hľadiska k najvhodnejším športom pre deti. Jeho výhoda spočíva v minimálnom zaťažení kĺbov, svalov, šliach a väzov.

Plávanie pre lepší výkon aj sústredenie

Deti, ktoré sa naučia plávať v ranom veku, majú zvyčajne lepšie vizuálno-motorické zručnosti. Štúdie tiež ukazujú, že malí plavci majú až 20 mesiacov náskok pred neplaveckými rovesníkmi v dodržiavaní pokynov a riešení problémov.

Plavci, ktorí začali plávať v ranom veku, dosiahli duševné a fyzické míľniky skôr ako ich spolužiaci. Dojčatá, ktoré absolvovali hodiny plávania, vykazovali lepšie motorické schopnosti. Zručnosti, ktoré sa deti naučili počas hodín plávania, môžu viesť k lepším výsledkom v škole.

Cvičenie totiž pomáha posilňovať časť mozgu, ktorá súvisí s pamäťou a učením. Keď deti zvládnu plávať znak, prsia, kraul aj motýlika, precvičujú tým nielen telo a koordináciu, ale aj pamäť.

Dostupná bratislavská plaváreň

Plaváreň Bory je miestom, kde bude mať tvoje dieťa dostatok priestoru na rozvoj v plávaní. Vďaka certifikovaným trénerom a učiteľom plávania nadobudne skvelé pohybové zručnosti a sebadôveru. Je vhodným miestom ak hľadáte bratislavskú plaváreň v dobre dostupnej lokalite. Pozri si ponuku členstva pre deti online.