Plávanie je jeden zo spôsobov, ako sa ideálne schladiť v lete vonku. S prichádzajúcim zimným obdobím však presúvame svoje aktivity viac dovnútra. Krytá plaváreň v OC Bory alebo v OC Centrál je ideálne miesto, kde s plaveckým tréningom pokračovať.

Počul si už o najčastejších chybách, ktoré ľudia pri plávaní robia?

1. Vynechanie sprchy pred vstupom do bazéna

Sprchovanie pred vstupom do bazéna je dôležité, pretože pomáha odstrániť pot, oleje a nečistoty z tela. Niektorí ľudia však tento krok vynechávajú, čo môže zvýšiť množstvo kontaminantov vo vode. Používanie make-upu, telového krému, olejov alebo parfumov pred plávaním môže spôsobiť znečistenie vody a zhoršiť kvalitu vody pre všetkých plavcov.

2. Rozcvičenie sa pred výkonom

Rozcvička by mala zahŕňať rôzne cviky a pohyby, ktoré zahrejú svaly a kĺby postupne a bez náhlych pohybov. Je dôležité venovať pozornosť všetkým častiam tela pretože plávanie je aktivita celotelová. Správna rozcvička ti môže pomôcť užiť si plávanie a zároveň minimalizovať riziko zranení.

3. Nesprávna technika plávania

Je dôležité mať na pamäti, že plávanie je zručnosť, ktorú možno zdokonaliť s tréningom

a správnym návodom. Ak sa plávanie začínate učiť alebo chcete zdokonaliť svoje plavecké schopnosti, môže byť užitočné vyhľadať radu od skúseného plavca alebo plaveckého trénera. Nesprávna technika plávania môže viesť k zvýšenému odporu vo vode, čo znamená, že budeš musieť vyvíjať viac úsilia na pohyb vpred. To zvyšuje energetickú náročnosť plávania a môže ťa unaviť rýchlejšie a vo výsledku demotivovať. Nesprávnou technikou sa tiež zvyšuje riziko zranení pretože určité partie svalov možno preťažujeme.

4. Dehydratácia

Plávanie je vynikajúca forma cvičenia ale môže spôsobiť dehydratáciu, rovnako ako akákoľvek iná fyzická aktivita. Ľudia pri plávaní často zabúdajú piť vodu . Je nevyhnutné piť vodu pred, počas a po plávaní, aby ste zostali hydratovaní. To pomôže udržať rovnováhu tekutín v tele a udrží ťa zdravým a nabitým energiou.

5. Zanedbávanie oddychu

Plávanie je namáhavá aktivita a ľudia často prepínajú svoje sily a plávajú bez prestávok. Nadmerná námaha môže viesť k svalovým kŕčom, vyčerpaniu a dokonca aj zraneniam. Preto je dôležité robiť si prestávky medzi jednotlivými dĺžkami a vyhýbať sa nepretržitému plávaniu po dlhšiu dobu. Prestávky ti pomôžu znížiť srdcový tep, rehydratovať sa a predísť akýmkoľvek zraneniam. Správna technika plávania vyžaduje koordináciu medzi dýchaním a pohybom. Pravidelným oddychovaním môžeš udržiavať túto techniku a zlepšovať svoj plavecký výkon.

6. Prehliadanie znakov choroby

Ak máš akékoľvek príznaky choroby, ako je hnačka, horúčka alebo kašeľ, je dôležité vyhnúť sa plávaniu, kým sa úplne nezotavíš. Plávanie počas choroby môže šíriť choroboplodné zárodky a viesť ku kontaminácii vody v bazéne, čo môže spôsobiť ochorenie u iných plavcov. Plávanie môže zvýšiť fyzickú námahu, čo nie je vhodné, keď máš infekciu alebo horúčku. Zvýšená fyzická aktivita môže viesť k zhoršeniu príznakov choroby, únavy a iných nepríjemných stavov. Je nevyhnutné dbať o svoje zdravie a vyhýbať sa plávaniu, ak sa necítiš dobre.

7. Pitie bazénovej vody

Táto chyba môže byť nebezpečná, pretože voda v bazéne obsahuje chemikálie ako chlór, ktoré sa pridávajú na ničenie baktérií a iných patogénov. Prehĺtanie bazénovej vody s chlórom môže viesť k zdravotným problémom, ako sú žalúdočné kŕče, hnačka a v niektorých prípadoch dokonca aj dýchacie problémy. Na to aby sme pitie vody eliminovali, mali by sme mať dobrú plaveckú techniku, nakoľko sa pri plávaní nadychujeme práve ústami a nejaká voda sa do organizmu jednoducho dostane. Vypitie určitého množstva bazénovej vody je pre plavca bežné ale mal by si sa vyhýbať vypitiu väčšieho množstva vody.

Plávanie pre deti je v tomto špecifické, pretože sa len pravdepodobne učia plávať. Detské plávanie so sebou prináša aj také riziká, ako napríklad vykonaná malá potreba v bazéne.

8. Vynechanie sprchy po plávaní

Rovnako ako je dôležité sprchovanie pred plávaním, je rovnako dôležité aj sprchovanie po plávaní. Sprcha po plávaní pomáha odstrániť z pokožky akýkoľvek chlór, soľ alebo iné chemikálie, ktoré môžu spôsobiť podráždenie pokožky a iné zdravotné problémy. Pomáha tiež predchádzať šíreniu mikróbov a baktérií, ktoré môžu následne spôsobiť choroby.

Robíš niektoré z týchto chýb aj ty? Máš nejaké tipy, ako sa týmto chybám vyhnúť? Podeľ sa s ostatnými na sociálnych sieťach. Označ @golemroyalsport. Tvoj príbeh radi prezdieľame a budeme motivovať ďalších plavcov, aby športovali efektívne a bezpečne.