Plávanie je jednou z najobľúbenejších a najzdravších foriem pohybu, no pre mnohé ženy môže byť otázkou, či je bezpečné či dokonca vhodné pokračovať v tomto športe aj počas menštruácie. Ženy sa v tomto období nemusia cítiť komfortne vo svojom tele, môžu sa u nich prejavovať kŕče, zlá nálada alebo bolesti chrbta. Vtedy máme my, ženy, tendenciu ostať v pohodlí svojich domovov a prečkať nepríjemné dni v posteli. 

Opak je však pravdou, bolo preukázané, že pravidelná fyzická aktivita pomáha zmierňovať prejavy PMS (predmenštruačný syndróm), aj samotnú menštruáciu. Plávanie je v tomto prípade špecifickým športom, nakoľko sa deje vo vodnom prostredí a je s ním spájaných niekoľko mýtov.

Mýty o plávaní počas menštruácie
1. Nie je to hygienické

Plávanie počas menštruácie je bezpečné a hygienické s používaním odporúčaných menštruačných potrieb.

Neexistuje žiadne zvýšené riziko infekcie pre vás alebo iných plavcov, keďže bazény sa ošetrujú chemikáliami na ochranu pred telesnými tekutinami (ako je pot, moč a krv). Menštruačné potreby sú v dnešnej dobe veľmi sofistikované a mali by vám poskytovať maximálny komfort a bezpečie pri vykonávaní športov, aj tých vodných. Mnohé plavkyne predsa súťažili na profesionálnych súťažiach, keď mali “svoje dni”.

2. Je to nebezpečné

Ak ste už niekedy počuli o tom, že plávaním počas menštruácie sa vystavujete zvýšenému riziku infekcií, nie je to pravda. Počas plávania sa síce voda môže dostať do tampónu alebo menštruačného kalíška, avšak pokiaľ si tieto potreby hneď po plávaní vymeníte, nevystavujete sa žiadnemu zvýšenému riziku.

V prímorských a oceánskych lokalitách sa tiež často rozoberá možnosť napadnutia žralokom počas menštruácie. Aj keď je čuch žraloka silný, neexistuje žiadny dôkaz, že menštruačná krv zvyšuje vaše riziko napadnutia žralokmi. Navyše, koncentrácia krvi v mori alebo oceáne je zanedbateľná a nemá žiadny potenciál lákať žraloky.

3. Cvičenie zhorší fyzické prejavy menštruácie

Možno sa vám nechce plávať, ak máte bolestivé kŕče, ale cvičenie môže skutočne pomôcť zmierniť menštruačné bolesti.

Jedna štúdia so 70 ženami s pravidelnými menštruačnými kŕčmi zistila, že u tých, ktoré pravidelne cvičili viac ako 4 týždne, sa zlepšila úroveň bolesti.‌ Výskumníci zistili, že 30 minút aeróbneho cvičenia trikrát týždenne pomohlo výrazne zlepšiť závažnosť menštruačných kŕčov.

Najlepšie menštruačné pomôcky na plávanie

Pokiaľ ide o najlepšie produkty, ktoré sa môžu používať pri plávaní, naozaj sa môžete riadiť podľa svojich osobných preferencií. Je však potrebné si uvedomiť, že vložky nie sú v tomto prípade dobrou voľbou, nakoľko vodné prostredie im zabraňuje v nasávaní krvi. Najčastejšie používanými sú tampóny, menštruačné kalíšky alebo plavky so špeciálnou materiálovou úpravou. Poďme si o nich povedať viac.

Tampóny

Menštruačné tampóny sú hygienickými produktmi navrhnutými na absorbovanie menštruačnej krvi priamo zvnútra. Sú vyrábané z komprimovaného vatového materiálu a majú tvar valčeka. Tampóny sú vhodné pre ženy, ktoré aktívne športujú, vrátane plávania, pretože im umožňujú pohybovú slobodu a bezpečne zadržiavajú menštruačnú krv.

Pri používaní tampónov počas plávania treba dbať na niekoľko zásad. Po plávaní by ste tampón mali hneď vymeniť a vyhodiť na miesto na to určené. Odstráňte ho čo najskôr po skončení plávania, aby ste minimalizovali akékoľvek riziká spojené s používaním tampónov.

Pri správnom používaní a výmene by menštruačné tampóny mali byť efektívnym a spoľahlivým spôsobom, ako si užiť plávanie aj počas vašich dní. Je dôležité dodržiavať hygienické zásady a v prípade akýchkoľvek obáv alebo nežiaducich príznakov sa poraďte s lekárom.

Menštruačné kalíšky

Menštruačné kalíškyekologickou alternatívou k tampónom a vložkám. Sú to malé nádoby vyrobené z mäkkej, flexibilnej silikónovej alebo latexovej gumy, ktoré sa vkladajú do vagíny na zachytenie menštruačnej krvi. Kalíšky majú schopnosť zadržiavať viac tekutín než tampóny a vložky a môžu sa používať opakovane, čím sa znižuje environmentálna stopa a náklady.

Kalíšky sú navrhnuté tak, aby ostávali na svojom mieste aj pri pohyboch, ako je plávanie. Vzhľadom na ich tvar a materiál sa väčšinou dobre prispôsobia a nemajú tendenciu sa posúvať. Po skončení plávania je dôležité vybrať kalíšok a vyprázdniť jeho obsah. Pri správnom používaní je menštruačný kalíšok ďalšou účinnou a spoľahlivou možnosťou ochrany pri plávaní. Je dôležité si zvoliť správnu veľkosť a držať sa pokynov výrobcu.

Menštruačné plavky

Menštruačné plavky vyzerajú ako obyčajné plavky ale majú skrytú nepriepustnú podšívku, ktorá pomáha absorbovať menštruačnú krv, ako aj vodoodpudivú vonkajšiu vrstvu. Takýto typ plaviek vznikol spolu s menštruačným spodným prádlom ako reakcia na vzrastajúcu potrebu ekologických alternatív ku konvenčným hygienickým potrebám.

Ako aj pri bežných plavkách je dôležité zvoliť veľkosť, ktorá vám dobre sadne a poskytuje pohodlný a bezpečný pocit. Niektoré značky menštruačných plaviek ponúkajú rôzne štýly a strihy, aby sa prispôsobili individuálnym preferenciám.

Mnohé ženy uprednostňujú kombináciu menštruačných plaviek s inými hygienickými produktmi, ako sú tampóny alebo kalíšky pre dodatočnú ochranu a istotu.

Po plávaní je dôležité okamžite vymeniť menštruačný produkt a vyčistiť menštruačné plavky podľa pokynov výrobcu. Niektoré menštruačné plavky možno prať v práčke, iné sa odporúčajú vyprať len ručne, čítajte štítky na plavkách.

Výhody plávania počas vášho obdobia

Chodiť plávať počas menštruácie je nielen bezpečné, ale je to aj všeobecne dobrý nápad. Ukázalo sa, že zostať aktívny pomáha zmierniť kŕče a únavu, ktoré niektoré ženy zažívajú počas menštruácie.

Najmä plávanie môže byť veľmi užitočné. Keďže je vaše telo vo vode nadnášané, možno aj zabudnete na nepríjemný pocit z nafukovania, ktorý môžete mať počas menštruácie. Jemné vodné cvičenie bez plávania sa tiež ukázalo ako veľmi prospešné pri zvládaní bolestivých dní.

Plávanie alebo iné vodné cvičenia môžu byť skvelým spôsobom na úľavu od bolesti a stresu. Ak aj máte menštruáciu počas dovolenky niekde v teple pri mori, nenechajte sa odradiť. Existuje pre vás veľa možností, ako si v bezpečí a komforte užiť teplo aj vodu.