Priznajme si to, plávanie môže byť monotónne. Pri plávaní v bazéne môžeme pozorovať iba kachličky, čiary oddeľujúce jednotlivé dráhy a iných plavcov. To však nie je dôvod, aby v našom plaveckom svete zavládla nuda.

1. Staňte sa členom plaveckého klubu

Byť členom plaveckého klubu prináša množstvo výhod a benefitov. Jednou z najzreteľnejších výhod je prístup k vybaveniu a zariadeniam. Členovia majú možnosť využívať kvalitné bazény a ďalšie športové vybavenie. Okrem toho majú členovia prístup k odbornej pomoci a inštruktáži zo strany profesionálnych inštruktorov a trénerov. Plávanie pod taktovkou trénera nie je nikdy monotónne, nakoľko sa počas plaveckej hodiny robia rôzne cvičenia. Okrem fyzických výhod prináša členstvo v plaveckom klube aj sociálne a emocionálne prínosy. Kluby často vytvárajú príležitosti na stretnutie s rovnako zmýšľajúcimi jednotlivcami a budovanie nových priateľstiev. Súťaživá atmosféra klubov môže motivovať jednotlivcov k dosahovaniu svojich cieľov a rozvoju ich plaveckých zručností.

2. Nájdite si plaveckého parťáka

Ako sa hovorí, “ve dvou se to táhne líp”. Mať plaveckého parťáka, ktorý je rovnako dobrý alebo lepší, je veľkým plusom. Viete sa navzájom potiahnuť a motivovať k lepším výkonom. Súťaživosť je vždy vynikajúcim faktorom, ako sa nenudiť pri akomkoľvek type cvičenia. Okrem iného je plavecký parťák aj motiváciou, prečo chodiť na tréningy pravidelne a nevynechávať. Nikomu sa nechce vysvetľovať, že sa vám jednoducho dnes nechce, najmä keď ste už dohodnutí na tréningu.

3. Počúvajte hudbu

Počúvanie hudby pri plávaní vám môže pomôcť dostať sa do rytmu, cítiť sa energickejšie a sústredenejšie. Na trhu je obrovské množstvo slúchadiel, ktoré si bez obáv môžete zobrať do bazéna. Vytvorte si playlist, ktorý má rovnakú dĺžku ako váš predpokladaný tréning, a zistíte, že dĺžky vám budú ubiehať jedna radosť!

4. Meditujte

Bazén je v skutočnosti ideálnym miestom na cvičenie všímavosti a meditácie. Ponorenie do vody je únikom od každodenného stresu a povinností – počas plávania nemusíte odpovedať na žiadne telefóny ani e-maily a notifikácie. Sústreďte sa na prítomný okamih, nechajte svoju myseľ relaxovať, vychutnajte si pocit beztiaže vo vode a rytmus vášho dýchania.

Meditácia vo vode má mnoho výhod a má liečivé účinky. Byť blízko, vo vode alebo pod vodou je veľmi prospešné z fyzického aj duchovného hľadiska. Zvuky vody sa používajú na relaxáciu od pradávna. Celkový pocit pohody sa zvyšuje, stres a úzkosť sa znižujú a rovnako frekvencia srdca a dýchania, čo pôsobí mimoriadne blahodárne na konci tréningu.

5. Striedajte spôsoby

Ak zvyčajne plávate voľným spôsobom, skúste pridať niekoľko dĺžok znakom, prsiami a motýlikom, aby ste zmenili svoj tréning. Alebo skúste zmiešať rôzne spôsoby – prsia s kraulovými kopmi alebo motýľa s kraulovými kopmi. Absolvujete tréning celého tela a navyše je ťažké sa nudiť, keď sa učíte novú zručnosť.

Ako alternatívu si tiež môžete celý tréning rozfázovať podľa plaveckých spôsobov, prvých 20 minút prsia, druhých 20 minút kraul a na záver znak.

6. Používajte rôzne plavecké pomôcky

Ďalším spôsobom, ako prelomiť monotónnosť, je pridať do svojej rutiny plávania nejaké vybavenie. Tréningové pomôcky vám pomôžu zamerať sa na konkrétne oblasti tela a zlepšiť vašu rýchlosť, formu, techniku a výkon. Vyskúšajte plutvy, aby ste vyvinuli silný a efektívny kop, alebo ručné pádla na vybudovanie sily hornej časti tela a zdokonalenie záberu. Prečítajte si aj náš článok o výbave plavca, kde sa venujeme aj problematike plaveckých pomôcok.

7. Vyskúšajte aj iné plavárne alebo jazerá

Zmena prostredia môže skutočne zmeniť vašu motiváciu k plávaniu. Vyskúšajte rôzne lokality, možno bazén olympijskej dĺžky, ak ste zvyknutí plávať v 25 m bazéne. Možno zistíte, že nerezový bazén vám vyhovuje viac alebo že niekde majú krajšie sprchy, ktoré stoja za relax po plávaní.

Pre dokonalý spôsob, ako uniknúť nude, vyjdite z bazéna do otvorenej vody. Pokiaľ ide o plávanie na voľnej vode, možnosti sú nekonečné: jazerá, rieky, moria – každé z nich dodáva vášmu plávaniu pocit dobrodružstva a inakosti.

8. Začnite súťažiť

Ak vám už naozaj nepostačuje rekreačné plávanie a opúšťa vás motivácia, skúste súťažiť. Vyhľadajte si plavecké eventy a začnite sa na niektorý pripravovať. Napríklad triatlon predstavuje fantastickú príležitosť, ako sa zlepšiť aj medzi jednotlivými športovými disciplínami.

Akákoľvek aktivita, pokiaľ ju robíme dostatočne dlho sa po čase stane monotónnou. Mali by sme si však vždy uvedomiť, prečo túto činnosť vykonávame. Veľa profesionálnych športovcov by povedalo, že motivácia tu nebude stále a je to práve tá rutina a návyky, ktoré nás udržia v tom, aby sme zotrvali a napredovali.