Plávanie nie je len športom, ale aj vášňou a životným štýlom pre mnohých jednotlivcov. Preto, keď prichádza obdobie sviatkov, narodenín alebo iných špeciálnych príležitostí, neexistuje lepší spôsob, ako potešiť plavca a vybrať mu vhodný darček, ktorý podporí jeho lásku k vode a plávaniu. V tomto článku ti predstavíme niekoľko nápadov a tipov na darčeky pre plavcov, či už sú to profesionálni športovci, rekreační plavci alebo milovníci bazénového relaxu. Nechceš už dlhšie premýšľať nad tým, čo darovať? Pokračuj v čítaní, a zistíš, aké inšpiratívne a praktické darčeky môžu nadchnúť plavcov každého veku a úrovne skúseností.

Darčeky sme pre teba rozdelili do troch praktických kategórii:

 

ZÁKLADNÉ POMÔCKY NA PLÁVANIE

Do základnej výbavy sme zaradili veci, ktoré sú potrebné pre každého začínajúceho alebo profesionálneho plavca.

Plavky – na trhu je množstvo alternatív, či už vyberáš plavky pre štýlového plavca alebo plavkyňu, ktorá sa chce cítiť pohodlne a klasické plavecké plavky jej nevyhovujú.

Čiapka na plávanie – rovnako ako pri plavkách je výber enormný. Či už hľadáš farebnú zhodu s plavkami alebo skôr preferuješ textilnú čiapku oproti gumenej, možnosti sú tu pre teba. Ženy, ktoré majú dlhé a husté vlasy určite ocenia čiapku so zväčšeným priestorom na ich “korunu krásy”.

Plavecké okuliare – pri správnom vykonávaní plaveckých spôsobov sa nevyhneme tomu, aby sme zanárali hlavu do vody. Z tohto dôvodu sú okuliare ďalšou nevyhnutnosťou, ktorú by mal plavec vlastniť. Na výber sú rôzne veľkosti, farebné prevedenia aj cenové rozpätie.

Štuple do uší – ľudia s citlivými ušami určite ocenia štuple do uší. Už sa ti niekedy stalo, že ti po plávaní zaľahlo v uchu a trvalo večnosť, než tento pocit pominul? Štuple do uší efektívne zabránia natečeniu vody do uší a pomôžu vyrovnávať nerovnomerný tlak.

Zakúpenie plaveckého členstva alebo permanentky na bazén – na čo by nám boli všetky vyššie spomenuté veci, ak by sme nemali kam chodiť plávať? Obdarujte svoju milovanú osobu permanentkou na plávanie alebo jej zakúpte členstvo v plaveckom klube, kde si môže zdokonaliť svoje plavecké zručnosti. Na výber je množstvo krytých plavární, napríklad v OC Central alebo OC Bory.

 

DOPLNKY

Medzi doplnkami nájdeš najrôznejšie vybavenie, ktoré sa používa na výučbu plávania pre deti alebo aj dospelých alebo na ozvláštnenie bežného tréningu.

Plavecké plutvy – plutvy sú pomerne obľúbenou pomôckou pri výučbe plávania. Slúžia najmä na rozvoj sily nôh, zlepšenie techniky, zvýšenie kondície alebo pre potreby rýchlostného tréningu.

Plavecké packy – používajú sa z veľmi podobných dôvodov ako plutvy, avšak, zameriavajú sa na rozvoj rúk. Pri plaveckých packách treba zohľadniť veľkosť a tvar ruky, aby plavcovi dobre sedeli.

Plavecká piškóta – je to tvarovaný nástroj, ktorý sa obvykle umiestňuje medzi stehná plavca, aby pomohol udržiavať nohy na povrchu vody. Jej použitím môže plavec zlepšovať techniku rúk a rozvíjať ich silu. Používaním piškóty plavec obmedzí používanie nôh, čo spôsobuje narušenie stability. Touto pomôckou si teda plavec môže cvičiť aj rozvoj stability.

Plavecká doska – je veľmi obľúbenou pomôckou pre začínajúcich plavcov. Využíva sa najmä na zlepšenie techniky kopania ale aj na posilňovanie nôh alebo rehabilitáciu.

Puk – je možno menej tradičný doplnok, ktorý by si pri plávaní nečakal. Puk sa pri plávaní používa najmä na koordinačné cvičenia, aby sme správne fixovali pozíciu hlavy.

Frontálny šnorchel – je pomôcka, o ktorej ste možno nepočuli pretože je iný ako ten tradičný šnorchel na potápanie, ktorý všetci poznáme. Používaním frontálneho šnorchla môže plavec zlepšovať techniku plaveckých spôsobov, ktoré ovláda. Šnorchel pomáha plavcovi dýchať kedykoľvek a tým pádom ho nevyvedie z rytmu nádych, ktorý musí robiť vynorením sa z vody.

Roztok proti zahmlievaniu plaveckých okuliarí – každý plavec sa určite vo svojom živote stretol s otravným zahmlievaním plaveckých okuliarov. Dnešná doba však poskytuje riešenie takmer na všetko a preto roztok proti zahmlievaniu plaveckých okuliarov môže významne spríjemniť plavecké tréningy.

 

HYGIENA

V poslednej kategórii sa pozrieme na tipy na darčeky z pohľadu hygieny, ktorá je pri plávaní nesmierne dôležitá.

Hygienická podložka pod nohy – každý z nás je inak náchylný na rôzne baktérie a vírusy a bohužiaľ, bazény sú vlhkým a teplým prostredím, ktoré je ideálnym miestom na šírenie niektorých chorôb. Ak si citlivý na mykózu nôh, hygienická podložka pod nohy môže byť ideálnym darčekom pre teba alebo tvojho milovaného.

Sprchový gél, ktorý eliminuje pach chlóru – takýto sprchový gél, vyrobený špeciálne pre plavcov, vynikajúco rieši dva základné problémy: odstraňuje nepríjemný chlórový zápach, ktorý je zložité odstrániť po kúpaní sa v bazéne, a taktiež hydratuje a upokojuje kožu.

Telové mlieko – pobyt v bazéne zvláda každý typ pokožky trochu inak. Ľudia, ktorí majú skôr suchú pokožku pociťujú po pobyte v bazéne jemné pnutie, ktoré sa dá však jednoducho odstrániť aplikáciou výživného telového mlieka.

Uterák – mať vlastný uterák je z pohľadu hygieny absolútna nutnosť. Nemusíš si však so sebou vláčiť síce mäkké ale objemné froté uteráky. Vyskúšaj uterák z mikrovlákna, ktorý sa vyznačuje skvelou schopnosťou sať, rýchlo schnúť a je veľmi kompaktný.

Šľapky ku vode – z bezpečnostného hľadiska sú šľapky skvelou prevenciou, ako nespadnúť na klzkom povrchu. Zabezpečujú taktiež ochrannú bariéru pred baktériami, ktoré sa nachádzajú vo vlhkom a teplom prostredí.

 

Vybral/a si si?

Nezabudni, že najdôležitejším darčekom pre plavcov je tvoj záujem a podpora. Aktívne podporuj ich plavecké úsilie, pozitívne sa na ne pozeraj a povzbudzuj ich na ceste k dosiahnutiu ich plaveckých cieľov.

Nakoniec, dôležité je, aby si vybral darček, ktorý bude zohľadňovať úroveň skúseností a záujmy plavca. S týmito tipmi na darčeky pre plavcov by si mal byť schopný/á nájsť ten správny darček, ktorý ocenia a bude ich motivovať k ešte lepším výkonom v bazéne.

Ak máš chuť s nami zdieľať, pre aký darček si sa rozhodol/la, označ nás na sociálnych sieťach @golemroyalsport a tvoj príspevok radi prezdieľame.