Aj vy to máte tak, že kedykoľvek vidíte v televízii, ako akvabely predvádzajú svoju dokonale zosynchronizovanú vodnú zostavu, nemôžete odtrhnúť zrak od obrazovky? To, čo vidíme, je však výsledok desiatok hodín tvrdej driny. Ako vlastne trénujú akvabely?

Synchronizované plávanie

Šport, ktorý vlastne akvabely vykonávajú, sa volá synchronizované plávanie, alebo tiež umelecké plávanie. Ide o individuálny alebo skupinový šport, ktorý v sebe nesie prvky tanca, plávania a gymnastiky, a od roku 1984 je zaradený do programu olympijských hier. Názov akvabela pochádza z latinčiny, kde aqua znamená „voda“ a bella „pekná“.

Všetci obdivujeme ladné a synchronizované pohyby akvabel, ich mejkap a účesy. Za touto vonkajšou fasádou sa však skrýva tvrdá práca. 2 hodiny denne v posilňovni a 6 až 8 hodín tréningu vo vode, 6 dní v týždni. A počas tréningového kempu alebo prípravy na súťaže ešte viac. Aké je tajomstvo úspechu synchronizovaných plavkýň a plavcov? 

Akvabely a najväčšie výhody synchronizovaného plávania

Profesionáli a profesionálky trávia značné množstvo času v bazéne, kde sa učia rôzne techniky synchronizovaného plávania. Aké sú najväčšie výhody tohto športu pre telo?

  • Synchronizované plávanie poskytuje plnú záťaž na všetky svalové skupiny, čo je pre telo obzvlášť dôležité. 
  • Vo vode je minimalizovaný kompresný účinok na kĺby a chrbticu, čo má pozitívny vplyv na tvorbu svalov. 
  • Nezabúdajte, že voda znižuje fyzické napätie, stabilizuje nervový systém a uvoľňuje.
Základné zručnosti akvabely v synchronizovanom plávaní
Správne dýchanie

Športovci a športovkyne sa učia techniky správneho dýchania a ako ho zadržať na 3-4 minúty. Táto technika umožňuje synchronizovaným plavcom zostať pod vodou dlhú dobu a vykonávať rôzne cvičenia. V dôsledku toho sa vytvárajú veľké otvorené pľúca, vďaka ktorým je telo lepšie zásobované kyslíkom.

Dobré ucho

Všetky výkony akvabel sa odohrávajú do rytmu hudby, takže dostať sa presne do tohto rytmu je pre synchronizovaných plavcov jednou z najdôležitejších úloh. Deti, ktoré sa tejto zručnosti učia od detstva, dokonale cítia hudbu a majú lepší sluch ako ich rovesníci.

Umenie

Akvabely majú umelecké vnímanie a dokonale vedia precítiť svoje predstavenie vo vode. Je to jednou zo základných zložiek ich úspechu. Porotcovia totiž pri hodnotení výkonu berú do úvahy predovšetkým výraznosť, hĺbku precítenia zvolenej témy, originalitu a výber neoprénových kostýmov.

Typy tréningov akvabel

Tréningy profesionálnych synchronizovaných plavcov sú rozdelené do dvoch typov.

Na suchu

Prvky vodného baletu, gymnastiky a aerobiku obsiahnuté v tréningu na suchej zemi prispievajú k rozvoju správneho držania tela a vynikajúcich presných pohybov. Tréning na súši umožňuje kombinovať viacnásobné počúvanie melódie a opakovanie cvičení programu. Technika pohybu, energia a ladnosť, to sú prvky, ktoré sa rozvíjajú mimo bazéna.

Vo vode

Nevyhnutnou súčasťou je športový tréning v bazéne. V prvých fázach začiatočníci ovládajú rôzne plavecké techniky, kombinujú ich s rytmickými cvičeniami a tímovou prácou. V rámci týchto hodín sa plavci učia aj potápať a precvičovať rôzne tvary a kresby na vode.

Tajomstvá akvabel
Dýchanie pod vodou

Akvabely pod vodou nedýchajú. Len sa potápajú a zadržiavajú dych ako obyčajní ľudia a dopĺňajú zásoby kyslíka v tých krátkych sekundách, keď je hlava nad hladinou vody. Existuje jeden rozdiel – objem pľúc synchronizovaných plavcov je asi dvakrát väčší ako štandard (viac ako 4 litre), takže môžu zadržať dych pod vodou na niekoľko minút, hoci pravidlá im umožňujú zostať tam maximálne štyridsať sekúnd.

Čo robiť, ak akvabelám počas vystúpenia spadne nosová spona?

To sa stáva pomerne často! Nosová spona chráni pred vniknutím vody a vzduchu do nosa, no pri náhlych pohyboch môže skĺznuť. Každý synchronizovaný plavec alebo plavkyňa má vždy niekde v plavkách schovanú rezervu, ktorú však pri predvádzaní niektorých prvkov často nie je možné vytiahnuť — vtedy musí akvabela vydržať, ovládať dýchanie nosom a prekrývať ho napríklad hornou perou.

Počúvajú synchronizovaní plavci hudbu aj pod vodou?

Samozrejme! Špeciálne hydroakustické reproduktory sú inštalované pod vodou a sú synchronizované s hlavnými, ktoré sú nad vodou. A aj počas tréningu, keď sa pracuje pod hladinou, tréner na schody do bazéna vyťukáva správny rytmus — zvuk sa perfektne prenáša aj na druhý koniec a často dráždi iných trénujúcich plavcov.

Čo nie je dovolené v synchronizovanom plávaní?

V skutočnosti veľa vecí. Napríklad:

  • dotýkať sa dna bazéna,
  • zastaviť sa počas predstavenia,
  • obliecť si niečo iné okrem plaveckého neoprénového úboru,
  • mať na sebe nejaké šperky,
  • vybrať si zvukovú stopu s veľkými rozdielmi v hlasitosti,
  • vykonávať technické prvky na súši, pred vstupom do vody.

Synchronizované plávanie je určite jednou z najperspektívnejších a najnamáhavejších oblastí športu. Ak sa chcete stať akvabelou, stačí si nájsť kurz a možno pri najbližšej olympiáde uvidíme v televízií práve vás.