Ľudia, ktorí pravidelne plávajú sa určite počas plávania veľakrát stretli so zaľahnutými ušami alebo s vodou v uchu. Je to veľmi nepríjemný pocit, ktorý vie pominúť relatívne rýchlo ale dokáže trvať aj niekoľko dní. Pokiaľ máme vodu v uchu, pociťujeme to ako pocit šteklenia alebo svrbenia, ktorý môže siahať až do čeluste alebo krku. Sluch môže byť vtedy čiastočne alebo úplne ochromený. Ak voda z ucha neodíde ani po niekoľkých dňoch, hrozí nám aj infekcia ucha, tzv. “ucho plavca”. Čo v tejto nepríjemnej situácii robiť?

Tipy, ktoré vám pomôžu zbaviť sa vody v uchu

1. Gravitácia ako prvá pomoc

Nakloňte hlavu na stranu, kde máte pocit zatečenej vody v uchu. Ľahnite si na tej strane na uterák, voda by mala postupne pomaly vytekať a vstrebávať sa do pripraveného uteráku.

2. Krútenie uchom

Jemne krúťte a poťahujte ucho do rôznych smerov a pritom nakláňajte hlavu na stranu, kde máte zatečené.

3. Vytvorenie vákua v uchu

Nakloňte hlavu nabok a priložte si dlaň na ucho tak, aby sa vám jemne prisala na ucho a vytvorila podtlak.

4. Teplý vzduch z fénu

Zapnite fén na najnižší výkon a najnižšiu teplotu. Fúkajte teplý vzduch do ucha krúživými pohybmi a zároveň si môžete poťahovať ucho ako sme popisovali v bode číslo 2. Teplý vzduch by vám mohol pomôcť odpariť prebytočnú vodu zo zvukovodu.

5. Naliatie vody do ucha

Tento tip môže znieť kontraproduktívne, keďže sa snažíme vody zbaviť. Avšak doplnenie vody by mohlo uľahčiť vodu nazbierať a zbaviť sa jej. Ľahnite si na uterák s tým, že problematické ucho bude smerovať hore. Doplňte vodu do ucha kvapkadlom alebo malou lyžičkou, počkajte niekoľko sekúnd a otočte sa na opačnú stranu, voda z ucha by mala vytiecť.

6. Ušné kvapky z alkoholu a octu

Vyskúšať môžete aj tento jednoduchý domáci recept na ušné kvapky z alkoholu a octu. Alkohol môže pomôcť odpariť prebytočnú vodu z ucha a ocot môže pomôcť s nahromadeným ušným mazom.

7. Zívanie a žuvanie

Niekedy sa voda zasekne v eustachovej trubici. Na tieto situácie dobre zaberá zívanie alebo žuvanie žuvačky. Je to tip, ktorý je uplatniteľný, aj keď vám zaľahne v uchu napríklad v lietadle. Pohyby čeľustí môžu eustachovu trubicu uvoľniť a prebytočná voda vytečenie.

8. Valsalvov manéver

Túto praktiku robíme pravdepodobne všetci. Je to jednoduchý úkon, kedy si zapcháme obe nosné dierky a snažíme sa vydýchnuť vzduch do “zavretého” nosa. Ak budete počuť jemné prasknutie, znamená to, že eustachova trubica sa otvorila a malo by to pomôcť vyrovnať tlak v uchu. Následne nosné dierky pustite a dýchajte normálne.

9. Využitie pary alebo horúcej sprchy

Ak nič nezaberá, skúste sa niekoľko minút naparovať nad miskou s horúcou vodou, hlavu si pri tom prekryte uterákom, aby ste si hlavu udržali celý čas v teple. Môžete si dať do nej aj bylinky a spraviť si z toho aj aromaterapiu. Alternatívou je dať si horúcu sprchu.

Tipy, čo určite nerobiť, ak máte vodu v uchu
  1. Nesnažte sa vodu z ucha vytiahnuť prstom, paličkou do ucha alebo iným predmetom. Riskujete, že vodu zatlačíte ešte hlbšie alebo že si do ucha zanesiete infekciu, prepichnete ušný bubienok alebo inak poškodíte sluchovod.
  2. Nepoužívajte svojvoľne kvapky do uší, poraďte sa predtým s vašim lekárom.
Prevencia zatečenia vody do uší – štuple do uší

Najlepšia rada, akú vám môžeme dať je používať štuple do uší pri plávaní. Na trhu existuje veľké množstvo štupľov do uší v závislosti od ich tvaru, materiálu a veľkosti.

Pamätajte, že hlavnou úlohou štupľov do uší je zabrániť vniknutiu vody a udržať zvukovod suchý. Preto upozorňujeme, že používanie štupľov určených na redukciu hluku je nevhodné! Tieto štuple sú vyrobené z penového materiálu, cez ktorý voda ľahko presiakne, takže vaša ochrana pred vodou bude nulová.

Najobľúbenejšou voľbou sú silikónové štuple, ktoré sú cenovo dostupné, pružné a spoľahlivo chránia zvukovod pred vodou, čím znižujú riziko vzniku zápalu. Môžete si vybrať z rôznych farebných variácií a veľkostí. Na trhu sú dostupné aj veľkosti, ktoré dobre padnú deťom od troch rokov.

Pri výbere zvážte, či budete štuple používať na rekreačné plávanie alebo pri tréningoch s trénerom. Štuple do uší nielenže zabraňujú prieniku vody, ale aj zvuku. V praxi to znamená, že budete mať problém počuť svojho trénera. V takomto prípade odporúčame použiť štuple so špeciálnym akustickým filtrom. Tento filter umožňuje zreteľnú komunikáciu a zároveň spoľahlivú ochranu pred vodou.

Ďalšou možnosťou sú štuple do uší vyrobené na mieru. Ide o plastické štuple vyrobené podľa odtlačkov, ktoré sú síce drahšie, ale ocenia ich najmä plavci s úzkymi alebo atypicky tvarovanými zvukovodmi. Ich hlavnou výhodou je okrem bezchybného komfortu aj ich dlhá životnosť – vydržia niekoľko rokov.