Pýtate sa, čo už môže byť ťažké na výbere tej správnej plaveckej čiapky? Prekvapivo existuje niekoľko vecí, na ktoré by ste mali pred kúpou pamätať. Prečítajte si náš článok o tom, ako si vybrať tú najlepšiu plaveckú čiapku.

Ako vybrať plaveckú čiapku?

S plaveckou čiapkou budete vo vode hydrodynamickejší a je zároveň skvelým spôsobom, ako udržíte vlasy suché a mimo tváre pri plávaní. Výber je pomerne jednoduchý a závisí od toho, aký typ plávania alebo pohybu vo vode robíte, ale pred nákupom tohto dôležitého kusu plaveckého vybavenia by ste mali mať na pamäti niekoľko vecí. 

Či už teda trénujete na Olympiádu, budujete si vytrvalosť na triatlon, alebo jednoducho hľadáte pohodlnú plaveckú čiapku, ktorá by vám v zime aj v lete pri bazéne ladila s plavkami, pomôžeme vám vybrať.

Prečo nosiť plaveckú čiapku?

Predpokladáme, že ak ste odmalička závodne neplávali, nemali ste veľa dôvodov na kúpu plaveckej čiapky. Jednoducho ste skočili do jazera alebo do bazéna a o vlasy ste sa nestarali. Dôvodov na kúpu a nosenie plaveckej čiapky je prekvapivo viac.

  1. Vo vode budete efektívnejší: Ak plávate súťažne, rýchlosť je veľmi dôležitá a vaše vlasy vás jednoducho spomaľujú. Plavecká čiapka znižuje odpor vody a zároveň udrží vlasy mimo tváre, aby ste videli, kam a ako plávate.
  2. Ochránite si vlasy pred chlórom: Ten charakteristický zápach chlóru v bazéne pozná asi každý. Hoci sú vaše vlasy pri plávaní stále mokré, čiapky zabránia nasýteniu vlasov chlórovanou vodou v bazéne, ktorá môže poškodiť vaše vlasy.
  3. Prispievate k všeobecnej hygiene: Ľuďom, ktorí plávajú bez čiapky, vypadávajú vlasy priamo do vody v bazéne. Vlasy potom voľne plávajú vo vode a môžu upchať filtre.
  4. Udržíte sa v teple: Ak plávate v otvorenej vode, plavecká čiapka vám pomôže udržať sa v teple, ak má voda nízku teplotu.
Plavecké čiapky pre plavcov

Plavci (dokážu odplávať súvisle 200 metrov a viac) sú zjednodušene všetci tí, ktorí plávajú hlavou nadol, tvárou vo vode a v pravidelnom tempe praktizujú konkrétny plavecký štýl. Plavci častejšie používajú čiapky, ktoré im pomáhajú pohybovať sa vo vode efektívnejšie a uprednostňujú hydrodynamické vlastnosti latexových alebo silikónových plaveckých čiapok.

Silikónové plavecké čiapky

veľmi pevné a odolné a poskytujú priliehavý a bezpečný strih. Ak nejaká plavecká čiapka udrží vaše vlasy relatívne suché, potom je to práve silikónová čiapka. Na hlave sedí tak pevne, že sa pod ňu nedostane priveľa vody. Silikónové plavecké čiapky sú ideálne pre plavcov, ktorí trénujú profesionálne alebo plávajú každý týždeň. Lisované silikónové čiapky sú navrhnuté tak, aby boli úplne hladké a bez záhybov. Túto skvelú hydrodynamiku ocenia najmä súťažní plavci. 

Plavecké čiapky pre vodné cvičenia

Cvičenie vo vode môže predstavovať čokoľvek od začiatočníckych plaveckých tréningov cez vodnú terapiu až po vodný aerobik. Vodní cvičenci zvyčajne používajú plavecké čiapky, aby mali vlasy suché a ďaleko od tváre. Športovci, ktorí robia akékoľvek formy jemného cvičenia vo vode, môžu chcieť nosiť plaveckú čiapku LYCRA™.

Lycra plavecké čiapky

Tieto čiapky sú vyrobené z mäkkého, priedušného sieťovaného materiálu, ktorý pomáha udržiavať vlasy mimo očí bez tesného a teplo zadržiavajúceho strihu tradičných plaveckých čiapok. Ak je vašou hlavnou prioritou pohodlie, potom je plavecká čiapka z Lycry alebo polyesteru dobrou voľbou. Mäkká tkanina vám nebude ťahať ani zachytávať vlasy a ľahko sa nosí. Jedinou nevýhodou je, že čiapky z polyesteru a lycry sú úplne porézne. Vlasy tak budete mať pod touto čiapkou mokré.

Plavecké čiapky pre plávanie v otvorenej vode

Tréningové plavecké čiapky sú väčšinou vyrobené z latexu alebo silikónu. Sú jednoduché, lacné a dosť podobné od značky k značke. Bežne sa používajú aj počas tréningov a súťaží. Moderné pretekárske čiapky sú vyrobené z lisovaného silikónu, ktorý poskytuje hladší povrch a znižuje odpor počas pretekov. Sú o niečo drahšie ako klasické plavecké čiapky.

Pretekári alebo plavci v otvorenej vode (jazero, more, oceán), napríklad triatlonisti, by si mali zvoliť silikónovú alebo dokonca neoprénovú plaveckú čiapku, ktorá poskytuje o niečo viac izolácie od studenej vody, aby udržala vašu hlavu v teple. Plavci v otvorenej vode by tiež mali zvážiť kúpu čiapky v pestrej farbe, aby ich vo vode ľahšie spozorovali organizátori pretekov a záchranári.

Neoprénové plavecké čiapky

Popularita triatlonu a plávania v otvorenej vode v posledných rokoch mimoriadne vzrástla, preto sú teraz neoprénové plavecké čiapky alebo termo plavecké čiapky ľahko dostupné. Sú navrhnuté tak, aby udržali vašu hlavu v teple aj pri plávaní v chladných podmienkach. Neoprén sa používa na výrobu potápačských oblekov a funguje tak, že vpustí trochu vody a potom ju drží blízko vášho tela, čím sa zahrieva a izoluje vás. Takže ak ste plavec, ktorý sa v otvorenej vode potrebuje zahriať, potom je neoprénová plavecká čiapka skvelá voľba. Na druhej strane, ak plávate vo vyhrievanom bazéne, neoprénovú čiapku vám neodporúčame.

Bublinkové plavecké čiapky

Ak máte chuť na retro, bublinkové plavecké čiapky sú niečo pre vás. Sú zvyčajne vyrobené z latexovej gumy a sú skvelé pre dlhé vlasy. Poskytnú vám veľkorysejší strih než silikónová čiapka a sú veľmi pohodlné. Bublinky na čiapke sú naplnené vzduchom, vďaka čomu sú spolu s hrubým gumeným materiálom dosť teplé, ideálne na plávanie v otvorenej vode. Bublinkové plavecké čiapky vám za normálnych okolností zakryjú aj uši, čím zvyšujú teplo a blokujú hluk.

Plavecké čiapky a dĺžka vlasov

Ak máte stredne dlhé až dlhé vlasy, najlepšie vám bude vyhovovať silikónová plavecká čiapka. Silikónové čiapky sú odolné voči roztrhnutiu a poskytujú tiež pevné uchytenie vlasov bez ťahania. Silikón je na dotyk jemnejší a ako materiál plaveckých čiapok je šetrnejší k vlasom. 

Nasadzovanie a sťahovanie silikónovej plaveckej čiapky je jednoduchšie a bezbolestné. Ak máte dlhšie vlasy a vrkoče, budete potrebovať priliehavý strih čiapky, aby vám nespadla. Silikónové plavecké čiapky sa prispôsobia vašej veľkosti hlavy a zároveň udržia všetko na svojom mieste.

Ak máte málo vlasov alebo žiadne, lepšie vám padne latexová čiapka. Je vyrobená z latexovej gumy a má tendenciu sa ľahšie rozťahovať, takže ju môže nosiť prakticky každý. Čiapky bežnej veľkosti sú vhodné pre väčšinu plavcov s priemernou veľkosťou hlavy. 

Ak sa vám plavecká čiapka priemernej veľkosti zdá voľná, vyskúšajte juniorskú alebo detskú veľkosť a uvidíte, ktorá pohodlnejšie sedí. Čiapka by mala byť dostatočne tesná, aby zostala na hlave počas pretekov alebo tréningu, ale nie tak tesná, aby sa vám zaryla do kože, alebo aby vás začala bolieť hlava. Môžete vyskúšať aj plaveckú čiapku s remienkom na bradu, ktorý vám počas plávania pohodlne udrží čiapku na mieste.

Ako si jednoducho nasadiť plaveckú čiapku?

Ak je správne nasadenie si plaveckej čiapky pre vás náročne, vyskúšajte tieto kroky:

  1. Ak máte dlhé vlasy, zvyknú sa nekonečne zamotať, takže ich môžete pred nasadením čiapky napchať dovnútra, aby ste minimalizovali ich zaseknutie.
  2. Držte čiapku otvorenú a v predklone si ju cez čelo natiahnite na vrch hlavy. Uistite sa, že je rovnomerne rozložená a že neexistujú žiadne veľké zahnuté miesta.
  3. Pomaly ťahajte čiapku smerom k svojim spánkom. Uistite sa, že čiapka pevne obopína vašu hlavu, ale zároveň nie je príliš tesná.
  4. Ak máte dlhé vlasy, mali by ste si nechať vlasy vzadu, potiahnuť čiapku do polovice a potom zvyšok vlasov zatočiť a pokúsiť sa ich vložiť do čiapky čo najrovnomernejšie, aby čiapka stále dobre tesnila.
  5. Keď je čiapka na mieste, jemne potiahnite za okraje, aby ste odstránil prípadné zahnuté miesta a uistili sa, že je čiapka rovnomerne natiahnutá po celej hlave. Hotovo, šup-šup do bazéna!

Hoci nie je povinné nosiť čiapku vo všetkých situáciách, ak plávate pravidelne, kvalitnú plaveckú čiapku určite využijete. Veríme, že vám náš článok s výberom pomohol. Ďalšie skvelé články nájdete na našom blogu.