Plavecké okuliare predstavujú zásadný doplnok pre všetkých, ktorí si užívajú plávanie a chcú si maximálne vychutnať túto športovú aktivitu. Okrem estetického prvku majú plavecké okuliare tiež dôležité funkčné vlastnosti, ktoré môžu ovplyvniť nielen komfort, ale aj bezpečnosť plávania. V tomto článku preskúmame, prečo sú plavecké okuliare neoddeliteľnou súčasťou výbavy každého plavca, pre koho sú určené a na čo by ste si mali dávať pozor pri ich výbere. Bez ohľadu na to, či ste rekreačným plavcom, vášnivým športovcom alebo dieťaťom začínajúcim s prvými plaveckými krúžkami, správne vybrané plavecké okuliare vám môžu poskytnúť bezstarostné a príjemné plavecké zážitky.

Výber plaveckých okuliarov pre deti

V prípade výberu okuliarov pre deti je to, ako sedia rozhodujúce. Okuliare, ktoré nesedia správne, môžu byť nepríjemné a môžu dokonca pretekať, čo môže byť frustrujúce a rušivé pre deti, ktoré sa ešte len učia plávať. Aby ste zaistili dobré uchytenie, vyskúšajte si s dieťaťom niekoľko rôznych párov okuliarov a upravte popruhy tak, aby mu správne sedeli. Hľadajte okuliare, ktoré majú mäkké, pohodlné tesnenie okolo očí a bezpečný, nastaviteľný popruh, ktorý si vaše dieťa môže ľahko nastaviť samo.

Ďalej zvážte typ skiel. Vnútorné bazény sú niekedy slabo osvetlené, preto je dôležité vybrať si okuliare so sklami, ktoré poskytujú dobrú viditeľnosť. Poobzerajte sa po okuliaroch s čírymi alebo jemne tónovanými sklami, ktoré vášmu dieťaťu umožnia jasne vidieť. Vyhnite sa okuliarom so silne zafarbenými sklami, pretože môžu sťažiť videnie v krytom bazéne.

Okrem toho hľadajte okuliare s vrstvou proti zahmlievaniu. Priestory pri vnútorných bazénoch sú často vlhké a teplé, čo môže spôsobiť rýchle zahmlievanie okuliarov. Vrstva proti zahmlievaniu tomu môže pomôcť zabrániť, pričom zrak vášho dieťaťa zostane čistý a bez prekážok.

Ďalším dôležitým faktorom, ktorý treba zvážiť, je kvalita produktu. Deti niekedy zaobchádzajú s predmetmi nie veľmi šetrne a často sa stane, že nesprávnou manipuláciou pokazia okuliare skôr ako je bežné. Vyhnite sa okuliarom s labilnými remienkami alebo zle utesnenými očnicami, pretože je pravdepodobnejšie, že sa rozbijú alebo začnú pretekať.

Nakoniec zvážte osobné preferencie a potreby vášho dieťaťa. Niektoré deti môžu preferovať okuliare so zábavnými farbami alebo vzormi, ktoré im môžu spríjemniť zážitok. Iní môžu preferovať okuliare so širším zorným poľom, ktoré môžu byť nápomocné deťom, ktoré sa ešte len učia plávať a potrebujú vidieť, čo sa okolo nich deje. Iní môžu chcieť okuliare s funkciami, ako je vstavaný nosový diel alebo nastaviteľný nosový mostík, vďaka čomu sú okuliare pohodlnejšie.

Stručne povedané, pri nákupe plaveckých okuliarov pre deti, ktoré sa učia plávať v krytom bazéne, hľadajte pohodlné nosenie, číre alebo jemne tónované sklá s vrstvou proti zahmlievaniu, odolnosťou a funkciami, ktoré vyhovujú osobným preferenciám a potrebám vášho dieťaťa. So správnymi okuliarmi sa môže vaše dieťa naučiť plávať rýchlejšie.

Výber plaveckých okuliarov pre dospelých

V súčasnosti je sortiment značiek, ktoré predávajú plavecké pomôcky enormný. Laikovi by sa mohlo zdať, že na plaveckých okuliaroch nie je nič zložité ale opak je pravdou. Rôzne veľkosti, funkcie a farebné prevedenia sú určené na rozličné účely v závislosti od toho, kto ich používa a či ich používa vonku v otvorenej vode a na slnku alebo v komforte krytého bazénu. Výber okuliarov je rovnako náročný ako výber nového telefónu alebo páru topánok.

Takže predtým, ako sa ponoríte do toho a vyberiete si najdrahší alebo najestetickejší pár, venujte chvíľu prečítaniu nášho rýchleho sprievodcu a zistite, čo od svojich okuliarov skutočne chcete.

Sprievodca výberu plaveckých okuliarov

Pri výbere správnych plaveckých okuliarov musíte zohľadniť tri základné aspekty:

  1. Že vám sedia na očiach a neprepúšťajú vodu
  2. Že sú pohodlné (neposúvajú sa na nose a ani príliš netlačia na očné jamky)
  3. Že cez ne dokonalo vidíte (nezahmlievajú sa ani nemajú tendenciu sa ľahko poškrabať)
Správny fit na očiach

O tom, či vám okuliare budú dobre držať na očiach rozhoduje tesnenie okuliarov (nie popruh). Najbežnejší štýl okuliarov je oválneho tvaru so silikónovým tesnením. Keď ich vyskúšate, tesnenie by malo poskytnúť mierny podtlak – ak je podtlak malý, prepustia vodu, ak je podtlak naopak priveľký, sú zbytočne tesné a vyvíjajú príliš veľký tlak na oči. Aby ste predišli viditeľným odtlačkom a nepríjemným pocitom okolo očí po zložení okuliarov, je dôležité, aby ste ich nosili pohodlne. Skúste ich utiahnuť len toľko, aby cez ne nepresakovala voda a nešmýkali sa okolo vašej tváre.

Dávajte si tiež pozor, či okuliare nie sú príliš široké, pretože ak budú príliš široké a budú výrazne presahovať očné kútiky, môže do nich vnikať voda.

Existujú plavecké okuliare pre profesionálnych súťažných plavcov, takéto okuliare mávajú “uhladenejší” dizajn, aby minimalizovali odpor vody. Príkladom takýchto okuliarov sú švédske okuliare, ktoré nemajú tesnenie a sedia priamo na očných jamkách. Takýto typ okuliarov je však veľmi málo prispôsobiteľný a preto sa treba uistiť, že vám takýto typ okuliarov skutočne sedí.

Poslednou možnosťou sú plavecké masky, ktoré vďaka svojej veľkosti ponúkajú široké zorné pole – tie sú najvhodnejšie pre deti alebo ľudí, ktorí plávajú vo voľnej vode.

Pohodlie

Vaše okuliare môžu dokonale tesniť okolo očí, ale nedostatok pohodlia na nose môže byť veľmi iritujúce a kaziť zážitok z plávania. Mnoho okuliarov má nastaviteľné nosné časti, ale ak sú vaše okuliare príliš tesné alebo sa otierajú o koreň nosa, skúste si nasadiť iný pár.

Mnoho okuliarov má teraz delené remienky, ktoré ich lepšie držia na mieste – ak je pravdepodobné, že budete vo vode rýchlo plávať alebo sa rýchlo otáčať, hľadajte určite rozdelený remienok.

Farba skiel

Posledná vec, ktorú treba zvážiť, je farba skiel. Farebnosť skiel sa mení podľa toho, v akých podmienkach plánujete okuliare používať. Niektoré farebnosti sú vhodnejšie do krytých bazénov a naopak niektoré na slnečné podmienky na otvorenej vode. Šesť najbežnejších farebností je popísaných nižšie:

Priehľadné sklá – navrhnuté pre slabé osvetlenie, zamračené podmienky, kde sa vyžaduje maximálna viditeľnosť. Vhodné na vnútorné použitie.

Fialové sklá – navrhnutý pre najlepší kontrast objektov na zelenom alebo modrom pozadí. Vhodné na vnútorné alebo vonkajšie použitie.

Zadymené sklá – navrhnuté na zníženie priepustnosti svetla a zníženie celkového jasu. Najlepšie sa hodia na plávanie vonku – perfektné na slnku.

Žlté sklá – navrhnuté na zlepšenie videnia pri slabom osvetlení a na zníženie oslnenia pri vysokých úrovniach osvetlenia. Vhodné na vnútorné alebo vonkajšie použitie.

Modré sklá – navrhnuté tak, aby prepúšťali do oka miernu úroveň svetla, no zároveň chránila pred oslnením v jasných podmienkach. Vhodné na vnútorné alebo vonkajšie použitie.

Zrkadlové sklá – navrhnuté na zníženie jasu a odleskov so zrkadlovou vrstvou aplikovanou na tónované šošovky. Vhodné najmä na vonkajšie použitie.

Takmer všetky okuliare sú teraz vybavené vrstvou proti zahmlievaniu a UV ochranou. Väčšina veľkých výrobcov vyrába aj dioptrické okuliare.

Test správneho výberu okuliarov

Tu je veľmi jednoduchý 3-krokový test, ktorý vám pomôže vybrať veľkosť vašich okuliarov:

  1. Nasaďte si okuliare na oči a zatlačte na šošovku, ale nedávajte si remienok okolo hlavy.
  2. Ak sa vám okuliare „prilepia“ na tvár a zostanú na svojom mieste, majú správnu veľkosť a nedovolia vniknutiu vody.

Ak nie, sú príliš veľké alebo príliš malé v závislosti od oblastí, v ktorých strácajú kontakt s pokožkou, a tiež sa v nich môžete cítiť trochu nepohodlne. V tomto prípade skúste inú veľkosť.

  1. Nastavte okuliare na remienku a nosovom mostíku.

Aby ste predišli zraneniu, neťahajte ich príliš tesne, ale dbajte na to, aby sa pod šošovky nedostala voda.

Plavecké okuliare sú absolútna nevyhnutnosť. Udržujú váš zrak čistý, bez vody a chemikálií, keď plávate. Venujte ich výberu adekvátny čas, aby ste si boli istí, že vám sedia, nebudú sa hmliť a poskytujú vám ideálny komfort. Plavecké okuliare sú tu na to, aby nám pomáhali podať skvelý výkon a nemuseli sme sa sústrediť na naprávanie okuliarov medzi dĺžkami.