Hovorí sa, že plávanie je jedným z najzdravších a najuniverzálnejších športov. Je ideálne pre všetky vekové kategórie a po štyridsiatke môže mať výnimočné zdravotné výhody, ktoré posilnia tvoj organizmus a prinesú ti znovuobjavenú radosť z pohybu.

Štyridsiatka a zmeny v tele

Po štyridsiatke začína naše telo postupne meniť svoje fyziologické základy. Klesá hladina svalovej hmoty, metabolizmus sa spomaľuje a môžeš pociťovať postupný nedostatok energie. Súčasne sa zvyšuje riziko ochorení kardiovaskulárneho systému a ochorení spojených so starnutím. Preto nestrácaj čas, obleč sa do plaviek a skoč rybičku (alebo bombu, podľa toho, na čo sa cítiš) do bazéna

Prečo práve plávanie?
1. Ideálne pre kĺby a chrbticu

Plávanie sa považuje za jednu z najšetrnejších aktivít pre telo človeka. Voda eliminuje takmer 90 % váhy tela, čím sa zníži tlak na kĺby a chrbticu. Pre ľudí, ktorí majú problémy s artritídou alebo inými ochoreniami kĺbov, je to ideálny spôsob cvičenia a dennej dávky pohybu.

2. Aeróbne cvičenie pre srdce

Plávanie je vynikajúce aeróbne cvičenie, ktoré posilňuje srdcový sval. Pravidelným plávaním si zlepšíš kardiovaskulárne zdravie, čo môže pomôcť predchádzať chorobám srdca a hypertenzie, ktoré sú častejšie práve v strednom veku.

3. Podpora svalovej hmoty

Plávanie aktivuje a zapája rôzne svalové skupiny vrátane tých, na ktoré sa pri cvičení v posilňovni len málokedy zameráš. Je vynikajúce pre posilňovanie horných a dolných končatín, chrbta, brucha a svalov trupu. Udržiavanie svalovej hmoty je kľúčom k lepšiemu metabolizmu a udržiavaniu správnej postavy.

4. Psychologické výhody

Na psychologickú stránku plávania nesmieme zabudnúť. Plávanie vyvoláva uvoľňovanie endorfínov (hormónov šťastia), čo prispieva k zlepšeniu nálady a zníženiu stresu. Pamätaj, že voda má terapeutický účinok a pomáha odľahčovať mentálnu záťaž, ktorá môže prichádzať s vekom.

5. Zvyšovanie flexibility

Plávanie vyžaduje rôznorodé pohyby, ktoré zlepšujú flexibilitu a celkový rozsah pohybu. Práve flexibilita pomáha pri prevencii zranení a pri udržiavaní zdravej pohyblivosti.

6. Celkový tréning tela

Pri plávaní zapojíš rôzne svalové skupiny a precvičíš tak celé telo. Je to výnimočné, pretože nie je potrebné investovať do rôznych cvičení pre rôzne časti tela – plávanie ti poskytne komplexný tréning. Videl si, aké postavy majú profesionálni plavci? No dobre, tam sa možno už nedostaneš, pravidelným plávaním však môžeš dosiahnuť postavu, ktorú ti budú rovesníci závidieť.

7. Regenerácia a rehabilitácia

Plávanie je vynikajúcou formou rehabilitácie po zraneniach alebo chirurgických zákrokoch. Voda poskytuje ideálny odpor, čo pomáha pri obnovení sily a flexibility bez nadmerného zaťaženia postihnutých oblastí.

Ako začať s plávaním?

Nájdi si bazén, ktorý ti vyhovuje. Či už svojou dĺžkou, atmosférou alebo vzdialenosťou od domova či práce. Ak si novým plavcom, neboj sa začať pomaly. Začni s krátkymi plaveckými sériami a postupne zvyšuj ich dĺžku a náročnosť. Plávanie je navyše vynikajúca spoločenská aktivita, ktorú môžeš zdieľať s priateľmi alebo rodinou.

Po štyridsiatke život nekončí, preto neváhaj  a zaraď pravidelné plávanie na zoznam svojich koníčkov. Tvoje telo bude vďačné a ty objavíš nový spôsob, ako zlepšiť svoje zdravie a užívať si radosť z pohybu v každom veku. Doplávaj k zdraviu a aktívnemu životu aj s naším blogom