Plávanie nie je len šport. Je to umenie pohybu vo vode, pri ktorom môžeš príjemne a efektívne zapojiť celé telo. Či už si nováčik alebo stále viac zdokonaľuješ svoje plavecké zručnosti, prečítaj si naše tipy, ako s plávaním začať a ako správne trénovať.

1. Začni na plytkom konci bazéna

Ak nie si šťastlivec, ktorý má okolo seba prírodné jazerá, pravdepodobne na tréning plávania využívaš kryté plavárne. Majú tú výhodu, že v nich môžeš trénovať celoročne a vďaka konkrétnej dĺžke bazénu vždy vieš, koľko zaplávaš.

Ak si začiatočník, neskáč hneď do hlbokej vody, ale začni na plytkom konci bazéna. Tu môžeš pracovať na základných plaveckých pohyboch a získavať dôveru vo vode.

2. Postupne zvyšuj dĺžky tréningu

Na začiatku tréningu začni s krátkymi plaveckými úsekmi a postupne zvyšuj ich dĺžku. Nezabúdaj, že kvalita tréningu je dôležitejšia ako jeho kvantita. Sleduj si tempo a pridávaj dĺžku aj čas postupne, aby si zabránil pretrénovaniu. Počúvaj svoje telo a keď budeš cítiť, že máš dosť, daj si prestávku, alebo skonči tréning.

3. Plávaj aspoň 2 až 3-krát týždenne

Pre udržanie kontinuity a rozvoja plaveckých schopností je dôležité trénovať pravidelne. Ak máš možnosť, plávaj aspoň 2 až 3-krát týždenne, čo ti umožní udržiavať si kondíciu a postupne sa zlepšovať.

Nebudeme ti hovoriť, či máš plávať ráno, naobed, alebo večer. Každému vyhovuje niečo iné, nájdi si preto svoj čas a urob z plávania svoj malý tréningový rituál.

4. Nauč sa správne dýchať

Správna technika dýchania je rozhodujúca pre úspech vo vode. Nauč sa dýchať rytmicky, synchronizuj pohyby s hlbokými nádychmi. To ti pomôže udržať sa na hladine a zlepšiť svoj výkon. Nauč sa vydýchnuť pod vodou a nadýchnuť, keď dvíhaš hlavu nad vodu.

Nádych by mal byť dostatočne hlboký na to, aby si získal dostatok kyslíka, ale nie taký hlboký, aby ti to spôsobilo nepríjemné napätie. Postupne sa nauč dýchať bilaterálne – to znamená, že budeš meniť strany, na ktoré obraciaš hlavu počas dýchania.

Máš pri plávaní problémy s dýchaním? Skús trénovať dýchaciu techniku na suchu. Urči si dobu na rôzne dychové cvičenia mimo vody a zlepši kontrolu a kapacitu svojich pľúc.

5. Rob si prestávky

Neboj sa oddychovať medzi plaveckými úsekmi. Krátke prestávky ti umožnia obnoviť dych, uvoľniť svaly a predísť preťaženiu. Výrazný pokrok v plávaní môže nastať aj vďaka vhodne nastaveným prestávkam.

6. Plávanie pre deti

Chceš, aby tvoje deti milovali vodu rovnako, ako ty? Skús ich naučiť plávať zábavným spôsobom, ale zároveň s dôrazom na bezpečnosť. Detské tréningy by mali kombinovať hravý prístup s výučbou základných zručností a bezpečnostných pravidiel, aby sa deti nebáli vstúpiť do vody a zobrali ju ako súčasť života.

Ak si netrúfaš na trénovanie detí sám, nájdi si vhodný klub, ktorý sa venuje detskému plávaniu. Práve tu ich zveríš do rúk profesionálnym certifikovaným plaveckým trénerom a učiteľom plávania, ktorí ich budú sprevádzať počas všetkých tréningov od začiatku.

7. Zlepšuj svoju techniku

Na plávaní je najlepšie, že neustále môžeš zdokonaľovať svoju techniku. Pracuj na správnej polohe tela, zlepšuj účinnosť pohybov nôh a rúk, efektívne dýchaj a uč sa minimalizovať odpor vody. Nehanbi sa získavať spätnú väzbu od skúsenejších plavcov alebo inštruktorov, vždy ti ochotne poradia.

8. Skúšaj rozmanité plavecké štýly

Ak zvládaš plávať prsia, prejdi na “kraul”. Ak efektívne ovládaš tieto dva, skús plávať motýlika. Každý plavecký štýl ti poskytne iný druh zaťaženia, čím zlepšuješ svoju celkovú kondíciu a rozvíjaš plaveckú silu.

9. Naskoč na plaveckú vlnu

Okrem zvyšovania fyzickej kondície má plávanie aj mnoho ďalších výhod vrátane zlepšenia dýchania, posilnenia svalov a dokonca aj zníženia stresu. Plávanie je zábavným a osviežujúcim spôsobom relaxácie pre dospelých aj deti.

 

Takže vyhľadaj najbližšiu krytú plaváreň a naskoč na svoju vlnu. Sleduj svoj pokrok, zaznamenávaj si dĺžky plaveckých úsekov, časy a pokojne si zapíš aj to, ako si sa cítil vo vode. Tieto informácie ti pomôžu prispôsobiť tréning a udržiavať motiváciu. Neváhaj a užívaj si cestu k lepšiemu plaveckému ja!