Tehotenstvo je obdobím úžasných zmien v živote ženy. S nárastom tehotenského bruška a zmenami v tele prichádzajú aj nové výzvy, ale aj príležitosti pre zdravý a aktívny životný štýl. Pokiaľ ide o cvičenie počas tehotenstva, plávanie je jednou z najbezpečnejších a najprospešnejších možností. Plávanie počas tehotenstva ponúka vynikajúce zdravotné výhody, ako aj úľavu od stresu a potešenie z pohybu. Plávanie niekoľkých dĺžok voľným štýlom je zábavný spôsob, ako si zacvičiť aeróbne cvičenie, ktoré ťa nezaťaží a zároveň zlepší krvný obeh a zvýši hladinu kyslíka – presne to, čo tvoje telo potrebuje.

Plávanie precvičí každý sval v tvojom tele a keďže si vo vode, ktorá nadnáša, je to cvičenie, ktoré môžeš bezpečne a pohodlne vykonávať počas takmer celého tehotenstva. Je to však veľmi individuálne a každá žena má hranicu, čo jej je príjemné niekde inde. Nemusíš sa obávať ani plávania v bazéne, kde je voda upravovaná chlórom. Negatívny dopad plávania v chlórovanej vode na tehotenstvo nebol dokázaný, tak smelo do toho.

Plávanie je pre deti, dokonca aj tie najmenšie, najlepšou aktivitou, ktorú môžu robiť. Zoznam benefitov vysoko prevyšuje negatíva, tak sa poďme na ne pozrieť.

Benefity plávania v tehotenstve
  • Zmierňuje nevoľnosť.
  • Voda ťa chladí pri cvičení a zabraňuje prehriatiu.
  • Samotná voda nadnáša a prináša odľahčenie váhy tehotenského bruška a spodnej časti chrbta, čím poskytuje tak veľmi potrebnú úľavu.
  • Zlepšuje krvný obeh.
  • Zmierňuje opuchy dolných končatín a nepohodlie.
  • Posilňuje základné brušné svaly.
  • Zabraňuje priamej diastáze.
  • Zmierňuje bolesti chrbta.
  • Môže zlepšiť kardiovaskulárne zdravie a flexibilitu.
  • Môže viesť k ľahšiemu a hladšiemu tehotenstvu a pôrodu.

 

Na čo si dať pri plávaní v tehotenstve pozor
  • Vždy si vezmi so sebou ku bazénu aj fľašku s vodou. Pitie malých dúškov počas cvičenia ťa udrží hydratovanú.
  • Vyhni sa potápaniu alebo skákaniu do vody.
  • Vyhni sa plávaniu v príliš teplej alebo príliš studenej vode.
  • Plaváreň je miesto s mokrými podlahami, kde hrozí riziko pádu.
  • Sama najlepšie posúdiš svoje limity, neprekračuj svoje hranice. V prípade akejkoľvek nevoľnosti, dýchavičnosti alebo bolesti okamžite prestaň plávať.

 

Ako začať?

Pokiaľ si už pred tehotenstvom pravidelne plávala, môžeš pokojne pokračovať v tom, na čo si zvyknutá. V tehotenstve sa vo všeobecnosti neodporúča začínať s úplne novými aktivitami ale veľmi sa podporuje zotrvať pri športe, ak si ho už predtým robila.

Pre ženy, ktoré predtým nešportovali je plávanie povolenou výnimkou v tehotenstve. Je však veľmi dôležité zdôrazniť, že aj keď je plávanie šport, ktorý telo až tak nezaťaží, treba s ním začínať pomaly a ideálne pod dohľadom skúseného trénera.

Je dôležité, aby tehotné ženy diskutovali so svojím lekárom o svojich plaveckých aktivitách a zvážili výhody a nevýhody plávania v tehotenstve v súlade s ich individuálnymi potrebami a zdravotným stavom. Ak lekár schváli plávanie, môže to byť skvelý spôsob, ako udržiavať fyzickú kondíciu a zlepšiť celkovú pohodu počas tehotenstva.

Bratislavské plavárne ako napríklad petržalská plaváreň alebo krytá plaváreň v OC Central alebo OC Bory poskytujú ideálne podmienky na bezpečné plávanie tehotných žien. Tieto prevádzky sa vyznačujú dobrou hygienou svojich priestorov, ideálnou teplotou plaveckých bazénov, pravidelným zotieraním vody z podláh, aby sa zamedzilo riziku pádu ale aj príjemným novým prostredím, kde sa ľudia cítia dobre.

Motivujme sa zdieľaním

Tehotenstvo je náročným obdobím, kedy máme väčšiu tendenciu spochybňovať to, čo robíme. Plávanie je v tehotenstve jedno z najbezpečnejších športov. Podpor iné tehotné ženy, aby sa aj počas tehotenstva hýbali a zdieľaj fotky a tipy zo svojich tréningov. Nezabudni nás označiť @golemroyalsport a my tvoje príspevky prezdieľame.