Počas jesene a zimy tráviš menej času vonku, čo je ovplyvnené najmä chladnejším sychravým počasím a skorým stmievaním. Počas tohto obdobia je náročnejšie aj udržať si motiváciu k cvičeniu, ale náročnejšie je aj samotné chudnutie. Nerozmýšľaj ďalej ako schudnúť, jednoducho začni plávať.

Benefity plávania

Plávanie je najzdravší šport, a to pre deti aj pre dospelých. Pozri sa, koľko benefitov so sebou prináša:

  • Nezaťažuje kĺby
  • Pre všetky vekové kategórie
  • Zlepšuje držanie tela
  • Lepšia pohyblivosť kĺbov
  • Precvičuješ celé telo
  • Zvýšená kondícia
  • Celoročná dostupnosť
  • Podporuje zdravie kardiovaskulárneho systému
  • Zvyšuje kapacitu pľúc
  • Chudnutie
Spálené kalórie

Ak hľadáš skvelú bratislavskú plaváreň, vyskúšaj Golem plaváreň Central alebo plaváreň Bory. Oba bazény majú dĺžku 25 metrov a ideálnu teplotu 26 – 27 stupňov.

Za hodinu plávania dokážeš spáliť približne 500 kalórií. Pre porovnanie, podobné množstvo kalórií spáliš za hodinu chôdze v horách. Čím intenzívnejšie a dlhšie budeš plávať, tým viac kalórií spáliš, a teda viac aj schudneš. Pravidelným športom a nastavením vyváženého udržateľného jedálnička sa ti podarí vyhnúť aj neželanému jojo efektu.

Hormóny

Plávanie veľmi pozitívne vplýva na tvoju fyzickú kondíciu. Pri plávaní sa v tvojom tele uvoľňujú endorfíny, serotonín a dopamín.

Po zaplávaní niekoľkých dĺžok pocítiš blažený pocit. To sa ti z tela začínajú uvoľňovať endorfíny. Tieto hormóny sú užitočné pri zvládaní dlhodobého stresu.

Aeróbne cvičenie zasa podporuje vylučovanie serotonínu. Okrem zlepšenia nálady ovplyvňuje aj imunitný systém.

Dopamín je spájaný s motiváciou a je nazývaný aj ako „hormón odmeny“. Pomáha ti zvládnuť náročné psychické a fyzické úlohy a podporuje sústredenie sa.

Zapojené skupiny svalov

Počas plávania pracuje celé tvoje telo. Zapájaš ramená, brucho, celý chrbát, predlaktia, sedacie svaly aj hamstringy. Pozor na techniku, mysli na to, že krk by mal byť v predĺžení chrbtice.

Regenerácia a strečing

Chceš plávať rýchlejšie, ale nejde to? Zakomponuj do svojho plaveckého tréningu aj strečing. Ak nemáš v kĺboch dostatočnú flexibilitu, ktorú ti zaručí práve strečing, nemôžeš vykonávať dostatočný rozsah pohyb pre vykonanie plaveckej techniky. Zameraj sa na ohybnosť a precvičenie ramien, bedier, chrbtice a svalov rúk a nôh. Pri plávaní sa odporúča vykonávať strečing pred aj po plávaní. Pred plávaním sa preferuje dynamický strečing, aby sa telo pripravilo na pohyb. Po rozcvičke tela by malo nasledovať rozplávanie sa v bazéne. Úvodné rozplávanie sa by malo odzrkadľovať tvoju fyzickú kondíciu a zvládnuté plavecké techniky.

Ak si nie si istý, či je tvoja plavecká technika správna, pouvažuj nad plávaním pod dohľadom trénera. S dokonalou technikou prichádza výsledný efekt omnoho rýchlejšie a navyše si môžeš byť istý, že si nesprávnou technikou neničíš svoje telo.

V Goleme sme hrdí na to, že spolupracujeme výhradne s certifikovanými plaveckými trénermi a učiteľmi plávania, ktorí sa venujú každému členovi od začiatku, až do konca.

Dostupná bratislavská plaváreň

Plaváreň Bory je miestom, kde budeš mať dostatok priestoru plávanie, pokojne aj niekoľkokrát do týždňa. Je vhodným miestom pre detské plávanie, ak hľadáš bratislavskú plaváreň v dobre dostupnej lokalite. Pozri si ponuku členstva pre deti alebo pre dospelých.