Plávanie je považované za jedno z najprospešnejších a najšetrnejších športov všeobecne. Zlepšuje kapacitu pľúc, koordináciu, flexibilitu ale okrem zdravotných benefitov je to tiež povinná výbava dieťaťa, ktoré sa neutopí a nebude vylučované z partie na školských výletoch k jazeru.

Kedy začať s plávaním?

Pre deti je vodné prostredie prirodzené, keďže v ňom strávili 9 mesiacov svojho vývinu. Preto by zoznámenie s vodou malo prebehnúť relatívne hladko. Detské plávanie je vhodné už od narodenia, takže neexistuje nevhodný čas, kedy začať. Pobyt vo vode prospieva ich psychomotorickému vývoju, zlepšuje ich obratnosť, prekrvuje celé telo a posilňuje srdce.

Pokiaľ sa rozhodneš venovať svojmu dieťaťu individuálne, dbaj na postupné a pravidelné zoznamovanie sa s vodou. Bratislava ponúka bohaté možnosti, kam chodiť plávať, napr. Petržalská plaváreň, krytá plaváreň v OC Bory alebo krytá plaváreň v OC Central.

Postupný návod, ako začať s deťmi plávať:
  1. Urob si fixný plán, kedy budete chodiť plávať. Deti majú radi režim a ocenia pravidelnosť. 30-minútové tréningy by mohli byť dostatočne dlhé na to, aby sa deti zahrali, niečo naučili a zároveň sa nezačali nudiť.
  2. Používaj rozličné pomôcky na plávanie a urob z tréningu hru alebo súťaž. Obľúbené sú napríklad ponorné hračky, farebné kruhy na potápanie alebo penové slíže.
  3. Pohybovú prípravu začni s nácvikom kopania nôh. Deti môžu použiť plaveckú dosku alebo penový slíž. Po prípade sa môžu zavesiť na okraj bazéna a kopať s rovnými nohami, aby sa udržali na hladine.
  4. Pokračuj s nácvikom fúkania vzduchu do vody. Toto je aktivita, ktorú môžete robiť aj doma vo vani a všeobecne je fúkanie bubliniek do vody u detí obľúbené. Postupne ponárajte hlavu viac a viac do vody. Je dôležité, aby deti videli, že aj keď zanoríš hlavu, je to v poriadku.
  5. Plávanie pre deti by malo obsahovať aj nácvik splývania na vode. Ostať nehybne ležať na vode môže byť pre deti veľkou výzvou ale splývanie predstavuje dôležitú zručnosť, ktorú deti využijú pri svojich budúcich plaveckých výkonoch.
  6. Akonáhle budú deti vedieť dýchať do vody, splývať a kopať nohami, môžeš sa posunúť na nácvik pohybu rúk. V tejto fáze môžete vyskúšať aj nácvik na suchu a následne sa presunúť do bazéna.
  7. Nezabudni z celého procesu urobiť hru. Dávaj deťom zadania ako pozbierať z dna hračky, preplávať cez „bránu“ z plaveckých pomôcok, meranie času, kto vydrží dlhšie pod vodou alebo kto sa rýchlejšie dostane z bodu A do bodu B.
Čo ak to nezvládnem?

Ak si netrúfaš svoje deti naučiť plávať sám/sama, nič sa nedeje. Mnohí rodičia volia cestu skúsených certifikovaných trenerov, ktorí pracujú s deťmi hravou formou v Golem Royal Sport.

Motivujme sa navzájom

Ako učili rodičia plávať teba? Existuje viac hier, ktoré by ostatným mohli pomôcť? Vyskúšaj naše tipy a podeľ sa s ostatnými na sociálnych sieťach. Označ @golem_club alebo @golemroyalsport. Tvoj príbeh radi prezdieľame a budeme motivovať ďalších rodičov, aby sa inšpirovali.